Zázvor – co s ním ???

Zázvorový čaj zvládne každý, ale nastal čas posunout své „dovednosti“ dál. Co tak připravit si čokoládový krém se zázvorem, zázvorovou rýži nebo hovězí guláš se zázvorem ??? Jdeme postupně na to, dobrou chuť přeji všem labužníkům

Recept – hovězí guláš se zázvorem

Zázvor - co s ním - guláš

Potřebujete:

  • 1 kg hovězího masa
  • 1 PL olivového oleje
  • 3 ks cibule
  • 1 ks česneku
  • 1 PL čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 2 chilly papričky
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1 KL kari koření
  • 1 konzervu loupaných rajčat nebo 4 spařené rajčata bez slupky
  • Tlakový hrnec

Omyté a osušené hovězí maso nakrájejte na kostky, mastné části odstraňte. Oloupané cibule pokrájejte na drobné kousky a opečte v tlakovém hrnci na olivovém oleji do sklovitá. Pak přidejte česnek nakrájený na plátky, chilly pokrájené na drobno a prolisovaný zázvor, chvíli to opečte a pak přidejte i maso. Opečte ho zprudka, dokud se „nezatáhne“. Když je maso opečené, tak ho zalijte vodou po vrch masa, voda se vypaří a zůstane šťáva, přidejte kurkumu, kari koření a oloupaná rajčata, pokud máte konzervu, tak celý objem.

Zakryjte tlakový hrnec a vařte. Když začne hrnec syčet, tak od té doby nechte maso 35 – 40 minut dusit. Pak tlakový hrnec odstavte a maso zkontrolujte, pokud by bylo tuhé, tak ho ještě duste, ale přes půl hodinka stačí každému hovězímu masu. Pak hrnec otevřete a pokud by bylo málo vody, můžete trochu přilít a ještě odkryté povařit. Pokud bude vody hodně, tak odkrytý hrnec nechte ještě vařit, voda by se měla odpařit a zůstane hustá šťáva. Takový guláš můžete jíst s těstovinami nebo s domácím knedlíkem (ti co nehubnou … :))

Další zázvorové recepty najdete zde.

Recept – zázvorová rýže

Zázvor - co s ním - rýže

Potřebujete:

  • 2 hrnky rýže
  • 1 lžička mořské soli
  • 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 moka lžička kari koření
  • 2 lžíce čerstvě nakrájené pažitky

V hrnci – na sucho (bez použití oleje) osmahneme rýži do mírně zlaté barvy. Stále ji míchejte na mírném plameni, aby nehořela. Když je osmažená, tak ji zalijte horkou vodou a to 1 cm nad povrch rýže. Poté přidejte sůl, kari koření, nastrouhaný zázvor a přikryjte. Když začne voda vřít, tak ji odkrytých se plamen dejte na minimum a počkejte dokud se voda mírně odpaří 2 – 3 minutky vaření odkryté. Potom rýži přikryjte a na nejmenším plameni nechte stát 10 minut. Pak plamen zcela vypněte a nechte rýži dojít. Voda se odpaří a zůstane hotová, měkká rýže. Takovou rýži můžete mít jako přílohu ke nějakému druhu masa.

Přečtěte si také: Důležité informace o této extra zdravé potravině – zázvoru

Recept – čokoládový krém se zázvorem

Zázvor - co s ním ???

Potřebujete:

  • 3 deci plnotučného mléka
  • 120 g hořké čokolády (min. 52% kakaa)
  • 1,5 deci smetany
  • 1 kopcovitá lžičku nastrouhaného zázvoru
  • Jahody nebo jiné drobné ovoce

V hrnci zahřejte šlehačku se zázvorem, dokud ještě nevrátí, tak přidejte i mléko a nalámanou čokoládu. Tuto hmotu vařte na mírném plameni, dokud se čokoláda celá neroztaje. Čokoládovou hmotu stále míchejte. Když se tato hmota celá spojí a roztaje, tak ji můžete odstavit a když trochu vychladne, tak ji můžete rozlít do mističek. Na vrch poklademe čerstvé jahody nebo jiné drobné ovoce a můžete jíst. Tento dezert se doporučuje podávat teplý

Co na závěr?

Chcete zázvor v bio kvalitě, tak si ho můžete vypěstovat. Jak na to v článku „Jak pěstovat zázvor“.

TIP od nás pro Vás – Zdravé doplnky stravy, superpotraviny a jídelníčky namíru zdarma? Zvolíte si typ jídelníčku (pro zdraví, na hubnutí), zadáte výšku, věk … a hned uvidíte svůj jídelníček na míru Zdarma a bez chytáků. „Chci svůj zdravý jídelníček“

Zázvor, co s ním?

Zázvor – co s ním ???
Rate this post

Add Comment