Zázračná čokoláda, čokoholici z ní hubnou a jsou chytřejší

Zázračná čokoláda, čokoholici z ní hubnou a jsou chytřejší

Ve světě delikátních pochoutek zabalených v staniolu existují obrovské rozdíly. I mezi čokoládami si třeba umět vybrat.

Čokoláda je nepochybně mimořádně oblíbenou potravinou. Někteří si dokonce neumí představit jediný den bez konzumace této pamlsky a dobrovolně se označují za čokoholiků.

Ti, co se rozhodli po novém roce zhubnout, zřejmě o čokoládě nechtějí ani slyšet. Jedno je jisté; pokud jde o naše zdraví, je třeba si umět vybírat i mezi čokoládami. Ve světě delikátních pochoutek zabalených v staniolu existují totiž obrovské rozdíly. Postavě a zdraví ublížíme pouze nekvalitními verzemi čokolády.

Štíhlí čokoholici

V mysli mnoha žen (ale i mužů) je i v důsledku „antičokoládových“ názorů zakořeněná představa o tom, že z čokolády se zákonitě tloustne. Co kdyby však někdo tvrdil, že konzumací dobroty vyrobené z kakaového zrna naopak zhubneme?

Doktorka Beatrice Golombová, profesorka medicíny na Kalifornské univerzitě v San Diegu, zveřejnila studii, ve které zjišťovala možné spojitosti mezi pravidelnou konzumací čokolády a úrovní Indexu tělesné hmotnosti (BMI – Body Mass Index). Výzkum provedla na vzorku složené z 1018 lidí obou pohlaví ve věku od 20 do 85 let.

Čtěte: Šest zdravých důvodů jzení tmavé čokolády

Výsledek byl zajímavý. Lidé, kteří si dopřáli čokoládu pravidelněji měli nižší Index tělesné hmotnosti než ti, kteří byli cíleně střídmí vůči sladkému afrodisiaka. „Neznamená to, že můžete sníst nekonečné množství čokolády,“ uvedla doktorka Golombová svá zjištění na pravou míru s tím, že jejich odůvodnila možnými účinky čokolády na zrychlení metabolismu člověka.

Pozor na kvalitu

Provinile se cítící milovníci čokolády si tedy rozhodně nemusí vyčítat svou denní dávku této sladkosti, ale rozhodně musí zohlednit množství snědených kostek, a zejména jejich kvalitu. Odborníci se shodují, že nejzdravější verzí čokolády je tmavá, případně hořká čokoláda s obsahem kakaa od 75 procent a výše.

Znamená to, že pro vysoký podíl kakaa nebude obsahovat tolik tuku a cukru, kolik mléčný varianta, nebo nedej bože tolik, co maximálně nevhodné „čokoládové pochoutky“. Ty na nás číhají z regálů zejména v období Vánoc a Velikonoc, ale s pravým kakaem nemají absolutně nic společného a ihned se projeví i na naší váze.

Několik výzkumy navíc prokázaly, že konzumace malého množství tmavé čokolády má pozitivní účinky na činnost srdce, krevní tlak, ale i na zlepšení nálady. Hořká čokoláda je navíc podle americké dietologické Nancy Coppermanovej bohatá na antioxidanty a má protizánětlivé účinky, takže je nesporně vhodná pro naše zdraví.

Čokoládou k Nobelovkce

Zajímavou otázku v souvislosti s čokoládou si však položila i kreativní Vanessa Hillová, která si na Facebooku založila stránku s názvem Brain Craft. Na videu sdíleném na Youtube pracuje s poznatkem, že v zemích, které „obhospodařovaných“ držitelů Nobelových cen, je konzumace čokolády takříkajíc na denním pořádku.

V přibližně dva a půl minutovém videu ilustruje a vysvětluje, jak by podle ní mohla souviset mozková kapacita myslitelů s čokoládou.

Ať už je to jakkoli, nikdo nemůže s určitostí tvrdit, že nemá po rozpuštění čokolády na jazyku lepší náladu, že mu tato sladká odměna neodbourat stres při učení či nezažene chuť na jiné, mnohem nezdravější kalorické bomby. Tak tedy, čokoládě (KVALITNÍ) zdar!

Video: Může vás čokoláda udělat „moudrejším“?

Zázračná čokoláda, čokoholici z ní hubnou a jsou chytřejší

Zázračná čokoláda, čokoholici z ní hubnou a jsou chytřejší
Rate this post

Add Comment