Šest zdravých důvodů jezení tmavé čokolády

Šest zdravých důvodů jedení tmavé čokolády

Čokoláda může být velmi zdravá a velmi prospěšná pro vaše zdraví. Důležitý je podíl kakaa v ní.

Nejlepší je při kupování čokolády sledovat její složení. Pokud obsahuje čokoláda nejméně 70 procent kakaa a není sladší než hořčí. Čím více je čokoláda hořčí, tím je to lepší.

Pokud hovoříme o sladké čokoládě, jde v podstatě jen o něco s přídavkem mléka a rafinovaného cukru, případně ještě horší – kukuřičného sirupu.

Zázračné kakao

Surový kakaový prášek nebo kakaová zrna jsou výborné antiodidanty. Chrání naše tělo před poškozením buněk.

Optimálním řešením pro naše tělo by byla pravidelná denní konzumace 6 – 10 gramů hořké čokolády.

Šest zdravých důvodů konzumace tmavé čokolády

Tmavá čokoláda snižuje krevní tlak

Zmenšuje ucpání tepen a tím snižuje riziko srdečních a mozkových příhod. Svým obsahem hořčíku také přispívá k našemu zdraví, protože většina lidí trpí jeho nedostatkem.

Čtěte: Pravda o hořké čokoládě – zdravá nebo?

Další z nedávných výzkumů hovoří o tom, že tmavá čokoláda dokáže snížit riziko onemocnění srdce až o jednu třetinu. Vědci dokonce tvrdí, že vůně čokolády působí preventivně proti nachlazení.

Zlepšuje metabolismus

Tmavá čokoláda (nejméně 70 procent kakaa) inhibuje problémy krevního cukru a pomáhá při prevenci proti cukrovce a obezitě.

Snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva

Kakaové polyfenovy z tmavé čokolády snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Toto zjištění bylo publikováno ve studii ve španělsku a zveřejněny v časopise Molecular nutrition.

Zlepšuje náladu

Obsah serotoninu a endorfinu v čokoládě působí jako přírodní antidepresivum. Zároveň se zvyšuje jejich produkce. Dokázali to už několik publikované studie.

Zdravé tuky

Tuk v čokoládě je kyselina olejová, mastná kyselina, kterou najdeme v olivovém oleji. Ten pomáhá předcházet onemocněním srdce a podporuje antioxidační činnost. Z dalších zdravých tuků v kakaovníku zmíníme ještě kyselinu palmitovou a kyselinu stearovou.

Mozek pracuje lépe

Podle analýzy nottinghamského profesora Iana MacDonalda vykazovaly lidé, kteří vypili kakaové nápoje lepší činnost mozku.

Čtěte: Zázračná čokoláda, čokoholici z ní hubnou a jsou chytřejší

Abychom nezapomněli, čokoláda pomáhá i ženám při PMS. Určitě tuto výhodu znáte, proto píšeme jen o šesti výhodách, i když ve skutečnosti by jich mohlo být více.

Věděli jste že?

slovo čokoláda má původ v jazyce nahuatl, původních obyvatel středního Mexika, kde se kakaovník pěstoval již před více než třemi tisíciletími?
při výrobě čokolády se používají tři hlavní typy kakaových zrn. Nejvzácnější z nich jsou zrna Criollo. Pouze 10 procent z čokolády se vyrábí právě z těchto zrn.

Čtěte: Dobrá zpráva – Čokoláda light

Šest zdravých důvodů jedení tmavé čokolády

Šest zdravých důvodů jezení tmavé čokolády
Rate this post

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.