Šest zdravých důvodů jezení tmavé čokolády

Šest zdravých důvodů jedení tmavé čokolády

Čokoláda může být velmi zdravá a velmi prospěšná pro vaše zdraví. Důležitý je podíl kakaa v ní.

Nejlepší je při kupování čokolády sledovat její složení. Pokud obsahuje čokoláda nejméně 70 procent kakaa a není sladší než hořčí. Čím více je čokoláda hořčí, tím je to lepší.

Pokud hovoříme o sladké čokoládě, jde v podstatě jen o něco s přídavkem mléka a rafinovaného cukru, případně ještě horší – kukuřičného sirupu.

Zázračné kakao

Surový kakaový prášek nebo kakaová zrna jsou výborné antiodidanty. Chrání naše tělo před poškozením buněk.

Optimálním řešením pro naše tělo by byla pravidelná denní konzumace 6 – 10 gramů hořké čokolády.

Šest zdravých důvodů konzumace tmavé čokolády

Tmavá čokoláda snižuje krevní tlak

Zmenšuje ucpání tepen a tím snižuje riziko srdečních a mozkových příhod. Svým obsahem hořčíku také přispívá k našemu zdraví, protože většina lidí trpí jeho nedostatkem.

Čtěte: Pravda o hořké čokoládě – zdravá nebo?

Další z nedávných výzkumů hovoří o tom, že tmavá čokoláda dokáže snížit riziko onemocnění srdce až o jednu třetinu. Vědci dokonce tvrdí, že vůně čokolády působí preventivně proti nachlazení.

Zlepšuje metabolismus

Tmavá čokoláda (nejméně 70 procent kakaa) inhibuje problémy krevního cukru a pomáhá při prevenci proti cukrovce a obezitě.

Snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva

Kakaové polyfenovy z tmavé čokolády snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Toto zjištění bylo publikováno ve studii ve španělsku a zveřejněny v časopise Molecular nutrition.

Zlepšuje náladu

Obsah serotoninu a endorfinu v čokoládě působí jako přírodní antidepresivum. Zároveň se zvyšuje jejich produkce. Dokázali to už několik publikované studie.

Zdravé tuky

Tuk v čokoládě je kyselina olejová, mastná kyselina, kterou najdeme v olivovém oleji. Ten pomáhá předcházet onemocněním srdce a podporuje antioxidační činnost. Z dalších zdravých tuků v kakaovníku zmíníme ještě kyselinu palmitovou a kyselinu stearovou.

Mozek pracuje lépe

Podle analýzy nottinghamského profesora Iana MacDonalda vykazovaly lidé, kteří vypili kakaové nápoje lepší činnost mozku.

Čtěte: Zázračná čokoláda, čokoholici z ní hubnou a jsou chytřejší

Abychom nezapomněli, čokoláda pomáhá i ženám při PMS. Určitě tuto výhodu znáte, proto píšeme jen o šesti výhodách, i když ve skutečnosti by jich mohlo být více.

Věděli jste že?

slovo čokoláda má původ v jazyce nahuatl, původních obyvatel středního Mexika, kde se kakaovník pěstoval již před více než třemi tisíciletími?
při výrobě čokolády se používají tři hlavní typy kakaových zrn. Nejvzácnější z nich jsou zrna Criollo. Pouze 10 procent z čokolády se vyrábí právě z těchto zrn.

Čtěte: Dobrá zpráva – Čokoláda light

Šest zdravých důvodů jedení tmavé čokolády

Šest zdravých důvodů jezení tmavé čokolády
Rate this post

Add Comment